Część osób decyduje się na dietę odchudzającą ze względów zdrowotnych i chcąc poprawić komfort życia, bardzo często jednak główną motywacją jest poprawa sylwetki i efekt wizualny. W odchudzaniu nie ma jednak dróg na skróty. Nie da się trwale i szybko schudnąć przy pomocy diety cud z gazety, czy reklamowanej w telewizji tabletki. Skuteczne odchudzanie to zmiana nawyków żywieniowych, zmiana na całe życie. Skoro miesiącami, a nawet latami zaniedbywałeś swoje ciało, nie możesz oczekiwać spektakularnych efektów po tygodniu, czy dwóch. Każdy ma inne preferencje smakowe, inną pracę, inny poziom aktywności fizycznej, różne potrzeby ze względu na stan zdrowia, czy też różne dotychczasowe doświadczenia z odchudzaniem. Dlatego chcąc osiągnąć zamierzony cel, niezbędna jest indywidualnie dopasowana smaczna dieta.

Nastaw się na zmiany i bądź cierpliwy, a przy dobrze zbilansowanej diecie utrata 5, 10, 20, czy nawet 50 kg nie będzie problemem.

Przykładowy jadłospis 1600 kcal*:

*każdy jadłospis przygotowywany jest indywidualnie na podstawie m.in. stanu zdrowia i preferencji żywieniowych

 

ŚNIADANIE 7:00

Szakszuka z oliwkami i pieczywem

Jaja kurze – 112 g (2 szt.)
Pomidor – 240 g (2 szt.)
Czosnek – 3 g (1/2 ząbka)
Oliwa z oliwek 5 g – (1 łyżeczka)
Oliwki – 15 g (łyżka)
Chleb żytni pełnoziarnisty – 60 g (2 kromki)
Masło – 5 g (1 łyżeczka)

1. Pomidory sparz, obierz ze skóry i wrzuć razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pokrojonymi oliwkami na rozgrzaną oliwę (na niewielkiej patelni)
2. Smaż chwilę nie mieszając zbyt często, by nie zrobił się przecier
3. Przypraw solą i pieprzem. Do podsmażonych pomidorów wbij jajka i gotuj pod przykryciem przez 3-4 minuty, aż białka się zetną
4. Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na talerz
Czas przygotowania: 15 min
Wartość energetyczna: 410 kcal
Białko: 20 g
Tłuszcz: 21 g
Węglowodany: 34 g

 

II ŚNIADANIE 10:00

Sałatka z kuskusem, rukolą i fetą

Kuskus – 36 g (3 łyżki)
Ogórki kiszone – 60 g (1 szt.)
Rukola – 20 g garść
Pomidor – 120 g (1 szt.)
Ser feta – 30 g
Cebula – 25 g (1/4 szt.)
Olej rzepakowy – 5 g (1 łyżeczka)

1. Kuskus przygotuj według przepisu znajdującego się na opakowaniu
2. Cebulę pokrój i zeszklij na rozgrzanym oleju
3. Wymieszaj cebulę, ogórka, pomidora, rukolę i kuskus
4. Przypraw solą i pieprzem
5. Na wierzch posyp pokruszoną fetą

Czas przygotowania: 20 min
Wartość energetyczna: 300 kcal
Białko: 12 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 37 g

OBIAD 14:00

Pęczak z kurczakiem, papryką i marchewką

Kasza pęczak – 60 g (4 łyżki)
Filet z piersi kurczaka – 120 g
Papryka czerwona – 70 g (1/2 szt.)
Marchew – 50 g (1 szt.)
Cebula – 50 g (1/2 szt.)
Olej rzepakowy – 10 g (1 łyżka)
Pomidory z puszki krojone – 200 g (1/2 op.)

 

1. Kaszę ugotuj
2. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie
3. Dodaj po chwili pokrojoną paprykę i marchewkę
4. Po 5 minutach dodaj pokrojonego w kostkę i przyprawionego kurczaka (chili, pieprz ziołowy)
5. Gdy mięso się zetnie, dodaj pomidory i zioła prowansalskie. Duś kilka minut pod przykryciem
6. Wymieszaj z ugotowaną kaszą

Czas przygotowania: 30 min

Wartość energetyczna: 490 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 55 g

PRZEKĄSKA 17:00

Koktajl truskawkowy

Mleko – 250 g (szklanka)
Truskawki mrożone – 200 g

Zmiksuj truskawki i mleko

Czas przygotowania: 5 min
Wartość energetyczna: 170 kcal
Białko: 10 g
Tłuszcz: 5 g
Węglowodany: 20 g

KOLACJA 20:00

Kanapki z humusem, rukolą i papryką + sok pomidorowy

Chleb żytni pełnoziarnisty – 60 g (2 kromki)
Papryka – 60 g (1/4 szt.)
Hummus – 20 g (2 łyżeczki)
Rukola – 20 g (garść)

Sok pomidorowy – 250 ml (szklanka)

1. Pieczywo posmaruj humusem
2. Na wierzch wyłóż rukolę i pokrojoną paprykę

Czas przygotowania: 10 min
Wartość energetyczna: 250 kcal
Białko: 8 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 34 g

Zadzwoń i umówi się na wizytę!
505 513 560