Kaki, z czym to się je?

 

Kaki, które jeszcze niedawno było owocem mało znanym i dość rzadko spotykanym, w ostatnim czasie zalało polskie sklepy. Można dostać je praktycznie w każdym markecie, a nawet małych sklepach osiedlowych. Jak na owoc egzotyczny, w sezonie (od października do grudnia) kaki są stosunkowo tanie ok. 2-3 zł za sztukę. Można spotkać je też pod innymi nazwami jak hurma, persymona, sharon, czy hebanowiec. Trafiające do Polski owoce najczęściej pochodzą z Chin, Izraela i Hiszpanii. Do potentatów pod względem produkcji należą także m.in. Japonia, Brazylia, Korea i Włochy.

 

Wartości odżywcze:

 

Kalorycznością zbliżone jest do jabłka, 70 kcal w 100 gramach. Jeśli chodzi o zawartość witamin i składników mineralnych owoc Kaki nie wyróżnia się niczym szczególnym. Informacje o tym, że zawiera duże ilości witaminy C, wapnia, czy magnezu można włożyć między bajki. Witaminy C mają prawie 10-krotnie mniej niż truskawki, a wapnia 5 razy mniej niż pomarańcze. Ale wcale nie oznacza to, że nie są wartościowe. Ich siła to głównie związki bioaktywne.

 

Średniej wielości owoc Kaki bez skórki (170 g):

wartość energetyczna – 120 kcal

białko – 1 g

tłuszcz – 0,3 g

węglowodany – 31 g

błonnik – 6 g

Walory zdrowotne kaki związane są z flawonoidami, taninami, karetonoidami, proantocyjanidami, fenolami i błonnikiem pokarmowym. To dzięki tym związkom działają antyoksydacyjnie, zmniejszają poziom cholesterolu, a także ryzyko miażdżycy. Potencjalnie działa też przeciwnowotworowo, ale to wymaga jeszcze potwierdzenia w kolejnych badaniach 1.

 

Kaki. Z czym to się je?

Kaki smak ma nietypowy (śliwkowo-brzoskwiniowo-marchewkowy?). Z niedojrzałego owocu o zbitej i twardej strukturze, zmienia się w bardzo słodki o miękkiej, a nawet galaretowatej konsystencji. Większość osób zjada kaki na surowo po obraniu ze skórki (skórka jest jadalna). Ze względu na swoją słodycz nadaje się przede wszystkim jako dodatek do deserów, naleśników i koktajli. Można z niego przygotować też dżem o ciekawym smaku.

Jogurt z chia, kaki i truskawkami

  • Jogurt naturalny 200 g
  • Nasiona chia – łyżeczka
  • Kaki 1/4 szt.
  • Truskawki 5-6 szt.
  • Kakao – łyżeczka
  1. Wymieszaj nasiona chia z jogurtem.
  2. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę kaki
  3. Posyp kakao
  4. Dodaj truskawki

210 kcal, B: 10 g T: 7 g W: 26 g

 

Naleśniki z mąki ryżowej z masłem orzechowym i musem z kaki (przepis na 5 szt.)

  • Mąka ryżowa (możesz użyć mąki pszennej) – 150 g
  • Mleko 2% – 250 g
  • Woda – 75 g
  • Jaja kurze – 1 szt.
  • Olej rzepakowy – łyżeczka
  • Kaki – 1/2 szt.
  • Masło orzechowe – 5 łyżeczek
  1. Do mleka dodaj wodę
  2. Wbij jaja i wymieszaj
  3. Dodaj mąkę i wymieszaj
  4. Patelnię delikatnie wysmaruj olejem, rozgrzej i wlewaj ciasto naleśnikowe. Usmaż z obu stron
  5. Kaki obierz i drobno pokrój, zalej niewielką ilością wrzątku i gotuj 10 minut pod przykryciem. Zmiksuj
  6. Na gotowe naleśniki wyłóż masło orzechowe oraz mus z kaki

2 naleśniki – Kcal: 240  B: 17 g T: 18 g W: 62 g

 

Ciastka owsiane z kaki i orzechami (przepis na ok. 8 szt.):

  • Płatki owsiane – 80 g
  • Jaja kurze – 1 szt.
  • Miód pszczeli – 2 łyżki
  • Kaki – 1/2 szt.
  • Orzechy włoskie – 30 g

1. Płatki owsiane upraż na suchej patelni (około 2 minuty)
2. Wymieszaj płatki z obranym i drobno pokrojonym kaki, posiekanymi orzechami, miodem i jajkiem
3. Z otrzymanej masy formuj łyżką ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
4. Wstaw do piekarnika na około 10-12 minut (180 stopni)

2 szt: 200 kcal, B: 6 g T: 7 g W: 28 g